Elmoped fakta

Elmopederna blir bara mer och mer populära i Sverige. Inte bara för att de länge har ansetts vara ett bättre val för miljön. De allra flesta inser ju fördelen med att kunna tanka moppen hemma direkt i väggen. Dessutom är de moderna elmopederna lika starka och snabba som bensinvarianterna.

Nu ska vi se på fakta om elmopeder som du kanske inte känner till sedan tidigare.

 1. Elmopeder är tysta

En elmotor låter inte som en bensinmorot. Det betyder att du när du kör hem sent på natten inte stör de som redan har gått och lagt sig. Det betyder också att du hör bättre vad som sker omkring dig när du är ute och kör med din elmoppe.

 1. Det är hästkrafterna som avslöjar styrka

Om du vill försöka komma fram till vilken elmoped som är starkast ska du se på hästkrafterna. Fler hästkrafter innebär en starkare moped som klarar dig, din kompis och packning uppför backen utan att sacka.

 1. Mopedbilen är en elmoped

När mopedbilen går på el är det i grund och botten fråga om en elmoped som har fått 3 till 4 hjul samt tak och dörrar.

 1. För alla åldrar

Det är inte bara den som just fyllt 15 som är intresserad av att köra elmoped. Idag är det mycket vanligt att folk ställer bilen för att hitta bättre alternativ. Elcyklar och elmopeder ses som bra val för att de är så lätta att använda och ger lite mer fart för livets ärenden.

 1. Klass I

En elmoped klass I kan köras i upp till 45 km/h.

 1. Klass II

En moped klass II kan köras upp till 25 km/h vilket i grund och botten är samma sak som en elcykel.

 1. Kostnader för laddning

Ett vanligt elmopedbatteri kommer att dra energi i likhet med en laptop. Laddningen sker som sagt via vägguttaget och den tar några timmar att genomföra. Hur mycket du kommer att betala för laddning beror på det elpris du har.

 1. Eco-läge

Vissa elmopeder har ett Eco-läge som gör det möjligt att köra mer sparsamt och inte förbruka batteriet lika snabbt.

 1. Räckvidd

Räckvidden kan variera en hel del. Det finns modeller som inte tar dig mer än omkring 50 km med en laddning och så har du elmopeder som klarar 100 km med ett batteri. Det här är något du ska se noga på då du ska köpa elmoppe. I stadstrafik kanske du inte behöver komma lika långt men om du till exempel ska pendla via landsväg är det bra med ett batteri som orkar lite längre.

 1. Laddningscykler

Titta inte bara på hur långt du kan komma med ett laddat batteri. Du bör också undersöka hur många gånger det kan laddas innan det är kasserat du måste köpa nytt.

 1. Batteriet är elmopeden

Det är viktigt att inse att batteriet är hjärtat i elmopeden och det som du egentligen betalar för. Om det sitter ett uppdaterat Bosch-batteri i moppen så kan det kosta lite mer men då får du också ut mer av moppens hjärta.

För att ta hand om batteriet och alltid ladda det till max kan det vara klokt att ha två. Då måste du inte avbryta en laddning bara för att du vill komma iväg innan laddningen är klar.

 1. Köra i backe

För att kunna köra uppför en backe med din elmoped måste den ha kapacitet för lutning på minst 25 grader. Det bör moderna modeller ha men det är klart att du ska undersöka hur det ser ut med lutningsförmågan innan du köper. Särskilt om du bor i ett område med många backar.

 1. Försäkring för din elmoped

Du kan inte ge dig ut i trafiken med din elmoped utan en trafikförsäkring. Om du dessutom vill försäkra för stöld, vagnskada och brand måste du ha tilläggsförsäkring för detta. Det är inte helt ovanligt att den elmoped du köper kommer med en märkesförsäkring via en aktör som även inkluderar brand, stöld och vagnskada.

 1. Begagnad elmoped

Det blir billigare med begagnad elmoped men du får då inte samma garanti som när du köper nytt. Du kan heller inte kontrollera om en begagnad moped har trimmats eller förändrats på sätt som gör att den inte länge presterar på samma sätt.

 1. Stora hjul ger komfort

Om du ska pendla med elmopeden ska du veta att det blir bekvämare att åka långt med större hjul.

 1. Med tanke på miljön

Det är alltid miljövänligare att köra moped än bil. Även bensindrivna mopeder är ett slag för miljön om du kör mopeden istället för en bil. Elmopeden är ännu bättre då den inte kommer att släppa ut illaluktande avgaser.

 1. Glöm inte hjälmen

När du kör elmoped måste du ha mopedhjälm på dig. Om du skjutsar någon som är under 7 år gammal kan den personen ha en cykelhjälm, ridhjälm eller skidhjälm på sig. Om du kör i en mopedbil som har kaross behöver du inte ha hjälm på dig men då ska du använda bilbälte.

Bör vara hjälm på den som sitter bakom också!
 1. Moped klass I ska registreras

En elmoped klass I ska ha en registreringsskylt.

 1. Klass I får inte köras på cykelbana

Du får inte köra med klass I moped på en cykelbana.

 1. Med tre hjul för handikappade

Elmopeder är inte bara för dig som inte kan få körkort eller för dig som vill ställa bilen. Det är också vanligt att handikappade personer använder en elmoped med tre hjul som gör det lättare att ta sig fram.

 1. Parkering

Du kan parkera din elmoped på platser för motorcyklar och i vissa städer där bilar normalt sett står. I Stockholm är det bilparkering eller MC-parkering som gäller för moped med två hjul. Du ska absolut inte parkera på trottoaren!

 1. EU-mopeden ökade hastigheten

EU-mopeden kom på 1990-talet till Sverige och det innebar en förändring. Tidigare var 30 km/h normen för mopeder. Med EU-mopeden blev det istället 45 km/h för klass I. Det är en norm som vi ser som självklar idag.

 1. Körkort för EU-moped

Det är AM-körkort som gäller för EU-moped sedan 2009. Du som har ett A1-, A2-, A- eller B-körkort behöver inget särskilt körkort för mopeden. Om du har ett traktorkörkort som ställdes ut innan första oktober 2009 får du också köra EU-mopeden utan mopedkörkort.

 1. LGF-skylten

Skylten som EU-mopeder måste ha heter LGF-skylt. Den signalerar ett långsamt fordon och gör trafiken omkring mopeden medveten om att den precis som en traktor kör långsammare.

 1. Motorkraften avgör om det är elcykel eller elmoped

En elcykel kan ju precis som en elmoped klass II köra i upp till 25 km/h i timmen. Så vad är skillnaden mellan elcykel och elmoped klass II? Jo, det är att elmopeden har en motor som är starkare än 250 watt. Om en elcykel har en starkare motor än 250 watt är det alltså inte en elcykel utan en elmoped!

 1. Bensinmopederna förbjuds runtom i världen

Särskilt i Asien har man upptäckt att det blir mycket trevligare stadsmiljö om det går att få bort bensinmopederna från gatorna. I vissa länder och städer har man gått så långt att bensindrivna mopeder är förbjudna. Därmed har folk gått över till elmodellerna för att fortsatt köra omkring på ett smidigt sätt.

 1. Med flak

Det finns elmopeder med flak som klarar upp mot 300 kg vikt. Dessa används professionellt till exempel för parkarbete.

 1. Nytt batteri vartannat år

Det är ganska vanligt att behöva ett nytt batteri efter cirka två års körning med mopeden. Särskilt om du kör ofta och dessutom har ett batteri som inte är gjort för så många laddningscykler.

 1. Säker vinterkörning

Vissa elmopeder kan fungera bättre på vintern om du byter däck men det finns också modeller med däck för året runt körning. Det viktigaste är att du går igenom både däck och bromsar inför vintern så att du fortsätter att köra säkert.