fatbike elcykel

Vad väger en fatbike elcykel?

Vikt på fatbike kan variera stort mellan olika modeller. Faktum är att du kan hitta lättviktiga fatbikes som inte väger mer än omkring 5 kg och så finns det modeller som överstiger 60 kg. Fatbike vikt får betydelse eftersom den kommer att påverka din användarupplevelse.

Om du är ute efter fat bike så är det antagligen så att du vill få friare körning än vad du har med en vanlig elmoped. Den här elscootern har ju vida däck och kan klara terräng utan att det blir för skakigt. Men allt det här betyder att en elcykel fatbike kommer att väga mer. Och om den inte gör det är frågan om du får så god kvalitet.

Varför spelar vikt på fatbike roll?

Det kanske inte verkar som att fatbike vikt är så himla viktigt. Men om du tänker att du vill ha en lättviktig modell för att den blir lättare att köra med så kan du ha rätt. Tyngre el fatbike kan vara svåra att köra med och manövrera. De kan vara mindre lämpliga för den som mest vill köra till och från jobbet på ett smidigt vis.

lasta fatbike vikt

En lättare fat bike kan du bära och flytta på utan att uppleva att det blir för tungt. Det här är ju bra om du tänker köra längre och det finns risk för att batteriet tar slut innan du kommer fram. Men vi måste tänka på att körupplevelsen inte blir densamma med en lättare modell.

Vad avgör fatbike vikt?

Vikten på en fat bike avgörs av de komponenter som utgör fordonet och vad de är gjorda av. Det är framförallt ram, gaffel, hjulkonstruktion och däck som kommer att bidra med vikt. Det är numera vanligt att ramen för en fatbike är gjord av aluminium.

Aluminium är lättviktigt och starkt. Det rostar inte och kan också ytbehandlas med snygga färger. Hjul som är tjocka och vida väger också en hel del. Det är svårt att komma runt. Mer gummi är samma sak som mer vikt.

fat bike i snö

Fördelar med en lätt fatbike

Det finns en rad olika fördelar med en lätt fatbike. Om du har en modell med pedaler så blir det ju mycket lättare att trampa på uppför. Dessutom är den här typen av fat bike enklare att styra och manövrera på trånga platser.

Andra fördelar är:

  • Transporter blir mycket enklare. Oavsett om du ska ha med dig din fatbike i bilen eller på ett tåg så klarar du ju detta då du kan lyfta den själv.
  • Lättare att ställa undan och parkera. Om du har en lättare modell är den antagligen lite mindre. Då blir det lättare att stuva undan fat biken när du inte använder den.
  • Snabbare hastighetsökning. Det kan också vara så att en fatbike med lägre vikt accelererar snabbare. Detta är bra om du har bråttom såväl som om du tänker syssla med fatbike race!
fatbike scooter
Det här är en lättare fatbike

Fördelar med en tung fatbike

Det finns förstås också fördelar med en fatbike med högre vikt. Om du vill ha en stadig och säker fat bike för terrängkörning bör du välja en modell som väger mer.

Andra fördelar är:

  • Du får ett bättre väggrepp. Vidare däck ger bättre grepp. Det gör att du kan köra snabbare även om det är halt ute med minskad risk för att slira och skada dig.
  • Ökad stabilitet. Om du kör på en fatbike med tyngre vikt kan det bidra med bättre stabilitet. Det blir inte vingligt trots att du kör över gropar och hål.
  • Längre hållbarhet. Om en fat bike är tung är det ett tecken på att den klarar mer. Därmed kan den också hålla längre.
  • Lättare att trampa. Ibland blir det lättare att trampa på en tyngre elscooter. En lätt fatboy elscooter kanske är enklare uppför men om du kör i djup snö så kan det faktiskt vara så att det blir enklare med den tyngre varianten.
  • Klarar mer last. När din fatbike väger mer så kan den också lastas med mer. Det kan vara bagage, passagerare eller kanske verktyg.

fatbike bra grepp

Summering

Som du kan se kommer vikt på fatbike att få betydelse för din körupplevelse och mer. Det är viktigt att du tänker på detta då du köper en modell. Det räcker inte att fråga hur mycket väger en fatbike. Du bör också vara medveten om hur mycket den bör väga för att passa dina behov.

Det är framförallt materialen i ram, gaffel och hjul som kommer att avgöra hur mycket fatbike vikt det blir. Sedan kan det förstås bli tyngre när du kör beroende på om du lastar elscootern med något.

Det här är en bigfoot fatbike:

Price (kr) - slider
0 Kr65000 Kr

27000 kr

4.3 av 5
4.3/5

18000 kr

4.2 av 5
4.2/5

46000 kr

4.8 av 5
4.8/5

20000 kr

3.3 av 5
3.3/5

16000 kr

4 av 5
4/5

30000 kr

4.8 av 5
4.8/5