trehjulig moped

Vad är fördelarna med en trehjulig moped?

Om du funderar på att köpa en trehjulig moped så kanske du undrar vad du kommer att tjäna på det. Du kan välja mellan en vanlig moped med tre hjul eller en trehjulig elmoped. Fast innan du väljer en snabb fatscooter med 3 hjul eller en modell som har tak och dörrar så kan det vara klokt att se lite närmre på fördelar.

Ju mer du vet om vad du kan använda en trehjulig moped eller elmoped till, ju lättare blir det för dig att välja rätt modell!

5 viktiga fördelar med trehjulig moped

 1. Mer utrymme för last

Detta är en vanlig anledning till att välja elmoped 3 hjuling eller en vanlig bensindriven modell. När du kör en trehjulig moped så kommer du att ha plats bakom dig eller kanske framför dig på ett flak. Detta är bra för allt från transporter till vardagliga uppgifter som att handla mat.

För dig som vill byta bil mot moped är detta något att tänka på. Välj en 3 hjulig moped som har gott om utrymme på ett sätt som passar dig. Detta oavsett om det rör sig om en promenadskoter eller en fatscooter med 3 hjul och plats för passagerare.

 1. God stabilitet

Tre hjul ger god stabilitet. Både då du kör och då du ställer mopeden. Du behöver inget stöd att fälla ut för att mopeden ska stå stadigt. Detta gäller för trehjul elmoped såväl som bensinmoped och modellerna som kan klassas som mopedbil med tre hjul.

Om du aldrig har lärt dig att cykla så behöver du inte förlora möjligheten att köra lätt och snabbt med moped. En elmoped 3 hjuling är minst lika kul att köra som en trehjuig elcykel. Den gör det lätt för dig att ta dig fram snabbt. Har du inget körkort får du välja en laglig modell. Vad dock väl medveten om den klassas som moped klass I eller klass II för att förstå om du ska registrera och ta mopedkörkort.

 1. Plats för passagerare

När du har en trehjulig moped har du för det mesta plats för passagerare. Det här är väldigt bra om du ofta måste skjutsa andra och vill erbjuda högre komfort. En mopedbil med tre hjul har ju ett litet baksäte där passageraren också får skydd från vind och regn.

Flakmopeden kan du dock inte skjutsa med. Den är enbart till för att köra last och eventuellt husdjur som kan sitta på flaket på ett säkert sätt.

 1. Gott grepp på vägen

I och med att en större moped med tre hjul väger lite mer än de tvåhjuliga varianterna så får du ett bättre grepp på vägen. Konstruktionen är byggd för högre vikt och det märker du även på hjulen. En fatscooter med tre hjul ligger verkligen säkert mot väglaget och det känns skönt när det är lite halt utomhus.

 1. Lättare parkering

Om du går från bil till trehjulig moped kommer du att älska hur enkelt det blir att parkera. Ta bara reda på var du får parkera med moped och håll dig till detta. Det blir mycket enklare att göra ärenden när det är mycket trafik i stan. Du tar dig fram smidigt och har alltid en plats att ställa ditt fordon på!

Bonusfördel

Skotrar med tre hjul är mycket sällan med i olyckor. Det kan bero på stabilitet och att du tar mer plats på vägen. Vi kan alltså säga att det är väldigt säkert att köra med en trehjulig moped.

tuk tuk
En tuk tuk är en trehjulig moped!

Finns det nackdelar med trehjulig moped?

Det är förstås viktigt att ha koll på vad som kan ses som minus med mopeder med tre hjul. Det är till exempel så att tyngden gör det svårare att leda och ställa undan mopeden. Du får antagligen inte in den i en hiss.

En annan sak du ska tänka på är att trehjuliga mopeder som regel har lite trögare start än de med två hjul. Därmed inte sagt att du inte kan få upp farten. Det kan till och med gå så snabbt att du får akta dig för att inte bryta mot fartgränser! Det blir dock inte samma snabba knyck vid rödljus.

Det kan också vara svårt att hitta en billig moped med tre hjul. Priser ligger inte sällan på omkring 60 000 och mer. Men om du ser det som ett substitut till en bil så är det förstås mycket billigare!

Några bra val – Bästa trehjuliga mopederna

Idag finns det inte så många olika modeller att välja från. Vi ska ta en titt på 3 av de bästa trehjuliga mopederna som har lite olika inriktning.

3-hjulig fatscooter för kul körning

trehjulig fatscooter

Det här är en laglig moped med tre hjul i Sverige. Den ska registreras som moped klass I och har en kraftfull elmotor på 2000 W. En laddning tar dig 50 km och du har plats för passagerare baktill.

Plus

 • Snabb
 • Smidig
 • Snygg

Minus

 • Lättare vikt
 • Inte mycket lastutrymme

Den här elmopeden med tre hjul är ett bra val om du vill ha kul och snabb körning. Du kan läsa mer om den här.

Flakmoped som är eldriven

flakmoped elektrisk

Det här är en flakmoped som har tre hjul. Den drivs med el och har fått mycket fina recensioner av yrkesverksamma. MGB är ett säkert märke då det handlar om den här typen av elmopeder. Du kan välja en modell med framhjulsdrift som är väl anpassad till det svenska klimatet så att det blir säkrare körning på vintern.

Plus

 • Mycket lastplats
 • Stark motor
 • Bekväm körning

Minus

 • Inget tak

Du kan läsa mer om MGBs elmoped med tre hjul som är en flakmoped här.

Promenadskoter som också går på el

promenadskoter

Om du inte vill köra så snabbt utan mest är ute efter något som underlättar vardagen så är en promenadskoter ett bra val. Det här är en skoter på 900 W som erbjuder komfort och gott om förvaringsutrymme. Du slipper buller från motorn och kan ta dig fram i trafiken på ett smidigt sätt.

Plus

 • Stort säte som en stol
 • Tydlig LCD display
 • Däck mot backrullning

Minus

 • Stor

Du får väldigt billig drift med denna skoter. Du kan läsa mer om den här.

Elmopedbil med tre hjul

Ella är en populär mopedbil med tre hjul. Här får du tak och dörr och det är förstås bekvämt. Vinterkörningen blir trygg och varm. Ella är billigare än flakmopeden och har plats för en förare fram och en passagerare eller last bak.

Plus

 • Med sätesbälte fram (ingen hjälm)
 • Säker
 • Bekväm

Minus

 • Stor

Du kan läsa mer om Ella och se pris här.

Price (kr) - slider
0 Kr65000 Kr

27000 kr

4.3 av 5
4.3/5

18000 kr

4.2 av 5
4.2/5

46000 kr

4.8 av 5
4.8/5

20000 kr

3.3 av 5
3.3/5

16000 kr

4 av 5
4/5

30000 kr

4.8 av 5
4.8/5