hur fungerar elmoped

Hur fungerar en elmoped?

Precis som namnet antyder fungerar en elmoped med el. För att kunna köra med mopeden måste du ladda ett batteri som driver motorn i mopeden. Att driva ett fordon med el är inget nytt men det är först under 2000-talet som elmopederna har blivit mycket populära.

En elmopedmotor är i stort sett underhållsfri. Mopeden avger inga avgaser och körsträckan på en laddning ligger normalt sett på omkring 60 km. Det finns elmopeder med starkare batterier som kan ta sig 100 km innan det blir dags att ladda igen. En elmopedbil bör klara minst 70 km med en laddning.

Beroende på den typ av batteri som sitter i mopeden kan det ta några timmar att ladda den. Vissa elmopeder har en indikator som visar hur pass laddat batteriet är och det går att ha två batterier för att enkelt köra vidare då ett laddas ur.

När du kör med el istället för bensin betyder det att du kan tanka via vägguttag. Kostnaden för en elmoped vad gäller elen ligger på omkring 20 öre per mil. Det här kan du jämföra med bensinmopedens kostnad på omkring 7 kronor per mil.

Laddning av elmoped

Laddning sker som sagt via ett vägguttag med 220V, minst 10A, vilket är den typ av uttag du finner i ditt hem såväl som på offentliga platser. Det är viktigt att veta hur länge batteriet ska laddas för att inte överdriva och för att få det att hålla så länge som möjligt. Varje batteri är byggt för ett visst antal laddningscykler.

När batteriet är uttjänt går det att köpa ett nytt batteri till elmopeden och fortsätta använda den precis som tidigare.

Elmopedens räckvidd

Hur långt du kommer med en elmoped beror alltså på motor och batteri. Men det finns mer som kommer att påverka körsträckan som:

  • Lasten
  • Om du kör i uppförsbacke
  • Om du kör i motvind
  • Om däcken har gott om luft
  • Hur ofta du accelerar

Ju tyngre det blir att köra ju mer belastar du batteriet och då kan det bli så att du får ladda tidigare än den räckvidd som anges för mopeden.

Din elmoped fungerar bäst om du ser till att däcken är pumpade och att du inte kommer att accelerera i onödan.

Price (kr) - slider
0 Kr65000 Kr

27000 kr

4.3 av 5
4.3/5

18000 kr

4.2 av 5
4.2/5

46000 kr

4.8 av 5
4.8/5

20000 kr

3.3 av 5
3.3/5

16000 kr

4 av 5
4/5

30000 kr

4.8 av 5
4.8/5